Water dat schoon en veilig is om te drinken, voldoende voedsel dat voedzaam en gezond is, gezondheid zowel lichamelijk als geestelijk, onderwijs zodat meedoen mogelijk wordt, inkomens en werk om te voorzien in basis behoeften, vrede en rechtvaardigheid wat  leidt tot veiligheid, politieke inspraak zoals ook burger- of overheidsparticipatie, sociale gelijkheid, seksegelijkheid, huisvesting: kwalitatief passend, rustig en betaalbaar wonen, netwerken voor ontplooiing plezier en zingeving en energie voor warmte en communicatie.

In Nederland is voor veel onderwerpen het fundament goed geregeld. Er zijn ook onderwerpen waarop het beter kan, bijv. politieke inspraak en gezondheid. De manier van werken, die de Baanen de Steegen kiest, biedt kansen voor verbetering van burger-/overheidparticipatie. Gezondheid betekent ook rust en stilte in een groene omgevingen. En dan blijkt er een groot verschil tussen een park en natuurgebied.

Het sociale fundament bepaalt in grote mate de welvaart en het welzijn van mensen. Voor  welbevinden van mensen is ook beleving of emotie erg belangrijk.