Op 27 februari 2018 heeft er in de MFA Symphonie een informatiebijeenkomst plaatsgevonden over de ontwikkeling van het nieuwe logistieke bedrijventerrein Zwaluwbunders.

Hoe is de bijeenkomst aangekondigd?

Voor zover wij nu weten hebben enkele omwonenden verzocht op informatie over de stand van zaken. Naar aanleiding hiervan heeft de gemeente besloten een informatiebijeenkomst te houden. De werving betond uit een kleine aankondiging in de Tilburgse Koerier van 20-2-2018 en enkele omwonenden zijn schriftelijk uitgenodigd.

Wat is er die avond gepresenteerd?

Er zijn vier tekeningen van de door de gemeente gewenste ontwikkeling opgehangen. De bezoekers hebben daar naar kunnen kijken en er was de mogelijkheid vragen te stellen aan de aanwezige gemeentelijke medewerkers.

Welke vragen zijn gesteld? 

Wat is de status en wat wordt er met vragen gedaan? Het antwoord was simpel. De plannen zijn klaar, het bestemmingsplanproces gaat starten en in april/mei is er gelegenheid bezwaar te maken. Wij noemen dat ‘op de macht’

Hoe hoog mag het gebouw worden?

Het gebouw mag 22 meter hoog worden. Dat is dus te vergelijken met een flat met zeven verdiepingen. Waarom het zo hoog moet, is niet aangegeven.

Is de grond al verkocht?

Nee, die is niet verkocht. Dit antwoord werd herhaald, ook toen een van de aanwezige een boek liet zien dat in opdracht van een groot logistiek bedrijf al minstens zes maanden geleden is opgesteld. In dat boek staat een foto, die op de informatiebijeenkomst is gepresenteerd. Wij gaan aan de nieuwe gemeenteraad vragen stellen over al dan niet verkocht. In de gemeentebegroting 2018 is te lezen dat alle grond nog te koop is voor ca € 160 m2. Moet de begrotingstekst worden aangepast?

Hoe wordt rekening gehouden met de natuur?

Er is over het terrein een groene verbindingszone gepland. Dat wordt ‘verkocht’ als aandacht voor de natuur. Bij doorvragen blijkt dat op die strook niet mag worden gebouwd, omdat daar een naftapijpleiding onder ligt.

Er wordt rekening gehouden met de aanwezigheid van een bijzondere diersoort, de modderkruiper. Op die plaats mag vooralsnog niet worden gebouwd. De medewerker van de gemeente Tilburg verwacht dat het dier vanzelf uitsterft, waarbij hij niet vermelde of dat wordt veroorzaakt door het bouwen van de loodsen pal naast de leefruimte van de modderkruiper of dat er andere redenen voor zijn. Door in het bestemmingsplan een bepaalde bevoegdheid op te nemen, kan als de modderkruiper is uitgestorven, de dag daarna alsnog worden gebouwd. Wij vragen ons af hoe het dier tijdens het bouwen van de loods wordt beschermd?

De antwoorden op de vragen zijn symbolisch voor hoe de gemeente Tilburg denkt over natuur opnemen in plannen.

De algemene sfeer en een vervolg

Voor vele bezoekers aan de bijeenkomst was het enerzijds een teleurstellende bijeenkomst. De gepresenteerde informatie was minimaal. Anderzijds voldeed het aan de verwachtingen. Veel gehoord:  met opmerkingen wordt toch niets gedaan, dit kunnen we toch niet tegenhouden, want er zijn al lang deals en het argument van werkgelegenheid zal weer veelvuldig worden gebruikt en dat is heilig en daar moet alle natuur voor wijken.

De boosheid over het gemeentelijk handelen is wel toegenomen. En het vertrouwen dat de overheid mens en natuur serieus neemt is weer verder gedaald.

Wij gaan de komende maand, hopelijk samen met veel betrokkenen en geïnteresseerden, kijken hoe we het plan Zwaluwenblunders kunnen voorkomen. Zwaluwenblunders is geen typefout, het op die plek, zo’n grote doos neerzetten kan niet anders dan een grote blunder genoemd worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *